Africký mor prasat - aktuální nákazová situace v EU - Hadač, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Africký mor prasat je virové hemoragické onemocnění prasat divokých i domácích s mimořádně vysokou letalitou. V posledním desetiletí se objevil v několika evropských a asijských zemích a v současné době má nebývalý rozsah rozšíření. Cílem bakalářské práce bylo na základě počtů hlášených případů v notifikačním systému Animal Disease Notification System vyhodnotit nákazovou situaci afrického moru prasat v rámci Evropské unie za období 2016-2020. Za sledované období bylo v rámci Evropské unie hlášeno celkem 43 634 případů onemocnění, z toho naprostá většina (88 %) u prasat divokých. Ke státům s nejvyššími počty hlášených případů patřilo Polsko (10 180), Pobaltské státy (9 182) a Maďarsko (5 799). Naopak velmi nízké počty byly zjištěny v Řecku (1) a v Moldavsku (32). První případ onemocnění v České republice byl hlášen v roce 2017 u prasat divokých. Naše území je od roku 2019 úředně prosté afrického moru prasat. Ačkoliv byla ČR při eradikaci afrického moru prasat velice úspěšná, riziko opětovného zavlečení nákazy na naše území trvá, a to z důvodů nepříznivé nákazové situace v sousedních státech, zejména Polsku a Německu. Jediným způsobem, jak zabránit dalšímu růstu ohnisek afrického moru prasat, je uplatňování přísných pravidel biologické bezpečnosti ve všech kategoriích chovu prasat domácích, snížení hustoty populace prasat divokých v nejrizikovějších oblastech prostřednictvím nařízení intenzivního lovu a zajištění aktivního monitoringu případného výskytu nákazy prostřednictvím odběru vzorku z každého uloveného prasete divokého.
African swine fever - current disease situation in the EU
Keywords: africký mor prasat; prasata domácí; prasata divoká; Evropa; hlášené případy; African swine fever; domestic pigs; feral pigs; Europe; reported cases