Porovnání pohybové aktivity dojnic českého strakatého a holštýnského plemene. - Zach, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce byla zaměřena na porovnání pohybové aktivity dojnic českého strakatého a holštýnského plemene. V šesti zemědělských podnicích byla vybrána tři stáda českého strakatého plemene a tři stáda holštýnského plemene. Za pomoci pedometrů proběhlo sledování pohybové aktivity dojnic v časovém úseku jednoho roku. Získaná data byla následně zpracována a poté došlo k porovnání vlivu plemene dojnic na jejich pohybovou aktivitu. Dále bylo přihlédnuto k možnému vlivu ročního období na pohybovou aktivitu a vlivu pohybové aktivity na užitkovost. Měřením nebyl prokázán rozdíl v pohybové aktivitě mezi sledovanými plemeny.
Comparison of Movement Activity of Dairy Cows of Czech Fleckvieh Breed and Holstein Breed.
Keywords: dojený skot; pohybová aktivita; pedometr; dairy cattle; movement activity; pedometer