Úkoly a opatření krizového štábu obce s rozšířenou působností při úniku radioaktivních látek - Názrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Problematika ohrožení radioaktivními látkami je velmi málo publikována. Přitom může představovat velmi vysoké riziko s nevratnými následky jak pro člověka, tak pro prostředí, ve kterém žije. I přes pravidelné kontroly zdrojů radioaktivního záření a zpracování problematiky v havarijních plánech, nelze zcela vyloučit možnost ohrožení obyvatel radioaktivními látkami, například poruchami technologií, nezodpovědností člověka, kriminálními činy, ale zejména v souvislosti terorismem, a ani použití jaderných zbraní k vojenským, či politickým cílům nelze opominout. Základem pro realistické vyhodnocení rizik spojených s únikem radioaktivních látek a možným ohrožením obyvatel radioaktivními látkami není pravděpodobnost vzniku takové události, ale především její možné následky. Je to z toho důvodu, že sice pravděpodobnost vzniku radiační nehody, radiační události je v České republice velmi malá, ale případné následky mohou být pro řadu obyvatel nevratné. A to je důvod, proč je nutné se problematikou ohrožení obyvatel radioaktivními látkami zabývat.
Duties and arrangements of crisis staff of the municipallity with efussed agency close to outflow of radioactive matters
Keywords: Atomový zákon; biologické účinky ionizujícího záření; ionizující záření; orgány krizového řízení; radiační havárie; radioaktivní odpady; Nuclear Act; biological effects of ionizing radiation; ionizing radiation; bodies of critical management; nuclear accident; radioactive waste