Teoretické základy neuronových sítí - Rokůsek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na teoretické základy neuronových sítí, na popis základních modelů neuronových sítí a jejich použití v praxi. Poskytuje stručný přehled historie bádání v oblasti neurovýpočtů a objasňuje neurofyziologické motivace vedoucí k matematickému modelu neuronu a neuronové sítě. Počet možných alternativ modelů neuronových sítí a jejich použití je poměrně velký. Neuronov sítě lze použít k rozpoznávání obrazců, ke kompresi dat atd. K nejznámějším modelům neuronové sítě patří vícevrstvá neuronová síť, model MADALINE, asociativní síť a Hopfieldova síť.
The Theoretical Background of Neuronal Networks
Keywords: neuron; neuronová síť; axon; dendrity; organizační dynamika; aktivní dynamika; adaptivní dynamika; komprese; neuron; neuronal network; axon; dendrits; organizing dynamic; active dynamic; adaptive dynamic; compression