Vliv reflexní terapie plosky nohy na zmírnění otoků dolních končetin - Smolová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou otoků dolních končetin z pohledu reflexní terapie plosky nohy. Jelikož jde pouze o symptom nikoliv o onemocnění jako takové, musí být i léčba, případně zmírnění tohoto příznaku, řešeny komplexně s ohledem na prvotní příčinu. Vznik otoku může způsobit patologie žilního či lymfatického systému, onemocnění vnitřních orgánů či mechanismus úrazu. Jelikož se příčiny často kombinují, není diagnostika a následná terapie vždy snadná a jednoznačná. V této práci jsou nastíněny možné mechanismy a příčiny vzniku otoku a zároveň jsou zde uvedeny léčebné metody vhodné při jeho terapii. Práce se zaměřuje na metodu reflexní terapie plosky nohy zvolenou zde jako součást terapie otoků. Reflexní terapie plosky nohy je neinvazivní, komplementární, celostní metoda, která předpokládá existenci reflexních bodů na ploskách dolních končetin. Terapeut v rámci terapie tlakem svých prstů ošetřuje reflexní plošky konkrétních orgánů. Během reflexního ošetření tak dochází k ovlivnění celého organismu. Cílem této práce bylo zmapovat, zda může mít reflexní terapie plosky nohy vliv na zmírnění otoků dolních končetin a na základě tohoto zjištění následně navrhnout fyzioterapeutický postup s využitím této metody. Pro realizaci stanoveného cíle byl zvolen kvalitativní výzkum formou zpracování kazuistik. Zkoumány byly tři ženy s perimaleolárními otoky dolních končetin, vyskytujícími se u nich po dobu minimálně 1 roku. Pacientkám byla odebrána osobní anamnéza, bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření doplněné o diagnostiku citlivých reflexních plošek na chodidlech dle metody reflexní terapie. Citlivé reflexní body byly hodnoceny pomocí vizuální analogové škály bolesti. Jde o stupnici od 0 do 10, kdy číslo 10 představuje největší bolest (citlivost), kterou pacient zažil. Pomocí této škály byla hodnocena změna citlivosti reflexních plošek v průběhu terapie. Během terapie byly rovněž kontrolně měřeny a následně zaznamenány obvody otoků. Terapie probíhala po dobu 5 týdnů, kdy byla pacientkám prováděna stimulace konkrétních reflexních plošek, odpovídajících nálezu při prvotní diagnostice individuálně každé pacientce. Výzkumnou otázkou bylo, zda může mít reflexní terapie plosky nohy vliv na zmírnění otoků dolních končetin a jaké jsou pozorovány změny po její aplikaci. Po pětitýdenní facilitaci vybraných reflexních plošek daných žen došlo ve všech případech ke zmírnění otoku dolních končetin. Objektivně se ukázalo zmírnění edému dolních končetin u všech pacientek, zaznamenané jako zmenšení obvodu přes ,,nárt a patu? minimálně o 1 cm. Jako další reakce na terapii bylo zpozorováno zvětšení objemu a změna konzistence moči, současně všechny pacientky udávaly větší potivost. Při subjektivním hodnocení stavu se ženy dále nezávisle na sobě shodly na zlepšení celkové psychické pohody a uváděly ,,pocity lehčích nohou?. Je důležité zmínit, že reflexní terapie plosky nohy je pouze doplňkovou metodou, která může usnadnit léčbu některých onemocnění. Výzkum provedený v této práci potvrdil její pozitivní vliv v případě řešení edémů dolních končetin u vybraných pacientek. Práce může být využita fyzioterapeuty v klinické praxi pro zorientování se v problematice otoků dolních končetin a pro představení metody reflexní terapie plosky nohy jako možné doplňkové, nenáročné a neinvazivní metody při jejich léčbě. Obecně otoky mohou způsobovat změnu propriocepce, zmenšení pohyblivosti a zhoršení prokrvení segmentu a dále reflexní útlum svalů. Znalost doplňujících terapeutických metod pro léčbu či alespoň zmírnění tohoto patologického stavu je důležitá i pro fyzioterapeuty v běžné praxi.
Influence of Foot reflexology in reducing swelling of lower limbs
Keywords: Klíčová slova: otok dolních končetin; perimaleolární edém; reflexní terapie plosky nohy; vizuální analogová škála bolesti; komplementární léčba; Keywords: swelling of lower extremities; perimalleolar edema; foot reflexology; visaul analog pain scale; complementary treatment