Detection of toxic cyanobacteria in Estonian large lakes and coastal waters - Tkadlecová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá detekcí toxických cyanobakterií v estonských jezerech (Peipsi, Lämmijärv a Vortsjärv) a v pobřežních vodách. Pomocí molekulární metody qPCR byl detekován gen mcyE kódující toxin microcystin u 3 potenciálních producentů - Microcystis, Dolichospermum a Planktothrix. Chemickou metodou LCMS/MS byla provedena analýza toxinů, jejíž výsledky byly porovnány s výsledky qPCR a statisticky vyhodnoceny. Mezi koncentrací výskytu genu mcyE a detekovanými microcystiny byla nalezena pozitivní korelace. Nejvyšší naměřené hodnoty výskytu genu mcyE byly detekovány v srpnu, s lehkými odchylkami v závislosti na detekovaném organismu a environmentálních podmínkách jezera. Nejvyšší výskyt microcystinů ve studovaných vodách byl detekován v září. Pozitivní korelace byla rovněž nalezena mezi koncentrací mcyE genu, případně microcystinů a množstvím cyanobakteriální biomasy či obsahem chlorofylu-a ve vodě. Výsledky této práce poskytují přehled o vývoji studovaných cyanobacterií a jejich toxinech v estonskách jezerech a v Baltském moři v průběhu roku 2018.
Detection of toxic cyanobacteria in Estonian large lakes and coastal waters
Keywords: microcystin; mcyE; sinice; qPCR; Estonsko; jezero; Microcystin; mcyE; cyanobacteria; qPCR; Estonia; lake