Možnosti sestry ovlivňovat rušivé vnější faktory na JIP - Vejvodová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Hluk, světlo, neklidní nebo agresivní spolupacienti mohou být rušivými vlivy pro pacienta, který je hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Tyto rušivé faktory jsou nedílnou součástí moderní medicíny. Invazivní metody, monitorovací techniky a jiné přístroje pro zajištění životně důležitých funkcí pacienta na jednotce intenzivní péče znamenají větší šanci pro pacienta na přežití a uzdravení, ale i větší šanci na nepohodlí při hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem sestry na jednotkách intenzivní péče ovlivňují negativní rušivé faktory, působící na pacienta v souvislosti s režimem jednotky intenzivní péče a jak pacienti reagují na negativní rušivé faktory na jednotce intenzivní péče. Stanoveno bylo pět hypotéz. První hypotéza měla potvrdit, zda sestry si uvědomují negativní vlivy působící na pacienty hospitalizované na jednotce intenzivní péče. Druhá hypotéza měla potvrdit, zda sestry tyto rušivé faktory eliminují v maximální míře vzhledem k zachování chodu JIP. Třetí hypotéza měla ověřit, zda pacienti tyto rušivě faktory vnímají negativně. Tyto tři hypotézy se potvrdily. Čtvrtá hypotéza měla potvrdit, že hluk je pacienty nejhůře vnímán. Tato hypotéza byla potvrzena. Pátá hypotéza měla potvrdit, zda snáze tolerují rušivé vlivy muži než ženy. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Ke sběru dat byl použit kvantitativní výzkum. Pacientům a sestrám byly rozdány anonymní dotazníky. Výzkumné šetření bylo prováděno v Nemocnici České Budějovice, a.s. na jednotkách intenzivní péče. Výzkumným šetřením vyplynuly následující skutečnosti. Cíle byly splněny. Hypotézy byly potvrzeny čtyři z pěti. Rušivé vlivy si uvědomují jak pacienti, tak i sestry. Sestry na jednotkách intenzivní péče mají možnost ovlivnit negativní rušivé faktory a to bez pochybení v chodu jednotky intenzivní péče. Negativní rušivé vlivy jsou na jednotkách intenzivní péče časté a jsou nedílnou součástí jejich režimu. Tato práce může vést k zamyšlení sester pracujících na jednotkách intenzivní péče, při jejich snaze zmírnit tyto, pro pacienty negativní rušivé vlivy.
Nurse´s possibilities to affect disturbing outside influences in intensive care unit
Keywords: Sestra; Pacient; Rušivé faktory; JIP (jednotka intenzivní péče); Nurse; patient; disturbing effects; intensive care ward