Porovnání míry radiační zátěže na pacienta u vyšetřovacích metod při diagnostice onemocnění magistrálních tepen mozku a jejich ekonomické zhodnocení pro Fakultní nemocnici u Sv. Anny v Brně - Bevilacqua, Robert (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na porovnání vyšetřovacích metod při diagnóze postižení magistrálních tepen mozku. Cílem této práce bylo nalézt nejvhodnější vyšetřovací metodu s ohledem na kvalitu zobrazení, cenu a radiační zátěž. Dalším cílem bylo zjistit, do jaké míry je v současné době nutné použití vyšetřovacích metod s ionizujícím zářením k diagnóze onemocnění. Zkoumaný soubor byl tvořen 96 pacienty, u nichž bylo ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně diagnostikováno postižení magistrálních tepen mozku. Bylo potvrzeno, že Magnetická rezonance je z hlediska kvality zobrazení a radiační zátěže nejvýhodnější vyšetřovací metodou. Bylo zjištěno, že Sonografie je ekonomicky nejvýhodnější, nezatěžující pacienta a zároveň dle výsledků velmi kvalitní diagnostickou metodou. Avšak z výsledků jsou patrné tendence lékařů ověřovat diagnózy stanovené touto metodou dalšími metodami.Ač výsledky mé práce nejsou zobecnitelné, snaží se ukázat nové koncepční tendence ve vyšetřování magistrálních tepen mozku.
Comparation of radiation loading rate on patient when magistral cerebral artery disease is diagnosed, while using different examination methods. And its economical valuation for Sv.Anna's University Hospital Brno
Keywords: Angiografie(DSA); Magistrální tepny; Magnetická rezonance(MR); Počítačová tomografie(CT); Ultrasonografie(UZ); Angiography(DSA); Magistral arteries; Magnetic resonance(MR); Computer tomography(CT); Ultrasonography(UZ)