Josef Ladislav Píč - život a dílo\\(Vliv odborných sporů na jeho soukromý a společenský život) - Kössl, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce je řazena chronologicky a je rozdělena do šesti částí, nazvaných rozvoj vědy v 19. století - historie archeologického bádání, dětství a dospívání, hledání profesního zařazení, vědecká činnost, odborné spory, význam díla a odkazu Josefa Ladislava Píče. První kapitola se věnuje historii archeologie od jejích nesmělých počátků do její přeměny ve skutečnou vědu. Druhá kapitola pojednává o narození Josefa Ladislava Píče roku 1847, jeho dětství stráveném ve Mšenu, České Lípě a gymnaziálních letech v Praze a formování jeho názorů. Následující kapitola hovoří o Píčově dospělosti a hledání jeho společenského zařazení. V páté kapitole je psáno o jeho samostatné vědecké činnosti. Předposlední kapitola zaznamenává jeho dlouhodobé vědecké spory, které vyústily v jeho předčasnou smrt. Závěrečná kapitola shrnuje archeologův přínos vědě a odkaz jeho díla.
Josef Ladislav Píč (The Influence of special Disputs for his private and social Life)