Subdeprivace a její identifikace ve školním prostředí dítěte - Rosa, Kamil (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou deprivace a subdeprivace u dětí v prostředí ústavní výchovy. Tento způsob náhradní výchovné péče má své specifické problémy, předchozí výzkumy ukazují rizika zvýšeného působení deprivačních procesů. Trendem posledních několika desetiletí je snaha o úpravu ústavní výchovy a její přiblížení k rodinné výchově. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku deprivace a subdeprivace, jejích projevů, následků a možné prevence. Praktická část se pak snaží o porovnání deprivačních a subdeprivačních procesů v ústavní péči a v prostředí rodinném.
The subdeprivation and its identification in a school environment of the child