Metody oceňování majetku v účetnictví firmy Garantkámen a jejich vliv na výsledek hospodaření. - Sobíšková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem bakalářské práce jsou metody oceňování majetku ve smyslu zákona o účetnictví a jejich vliv na výsledek hospodaření ve vybrané organizaci. Teoretická část práce je věnována definování základních pojmů oceňování majetku, vymezení jednotlivých druhů majetku, jejich způsobu ocenění a zásadami pro jednotlivá ocenění. V jednotlivých kapitolách jsou pak vymezeny druhy majetku, kterými podnik může disponovat a tím, jak by tento majetek podnik ocenil. Dále je v této části práce charakterizováno oceňování majetku v různých fázích účetního období a kalkulační vzorec pro stanovení ceny majetku. V praktické části jsou využity poznatky z teoretické části a ty jsou aplikovány na praxi ve firmě Garantkámen, s.r.o.. Práce uvádí metody oceňování majetku v této firmě a na konkrétním příkladě jsou zde ukázány vybrané způsoby oceňování majetku při jeho výdeji do spotřeby. Závěr práce celkově hodnotí jednotlivé metody oceňování a jejich vliv na výsledek hospodaření.
Methods of valuation of assets in the accounting firm Garantkámen and their impact on the economy.
Keywords: oceňování; majetek; zákon o účetnictví; metody oceňování; účetní období; valuation; assets; Act of Accounting; evaluation method; accounting period