České katolictví mezi dvěma totalitami (1945-1948) - Kochánek, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Předložená práce se zabývá osudem českého katolictví mezi dvěma totalitami 20. století, tedy mezi nacistickou okupací a změnou režimu v Československu v roce 1948. Sleduje tedy dění spojené s katolickou církví v českých zemích od konce druhé světové války do únorových událostí roku 1948. Část práce se věnuje osudu katolických kněží a dalších představitelů a členů katolické církve během druhé světové války a také následnému odsunu německé menšiny a s ním spojené problémy týkající se českého katolictví. Následně je sledována obnova katolictví po válce. V práci jsou prezentovány důležité církevní události, které se uskutečnily v poválečném vývoji. Rovněž jsou zde nastíněny počáteční rozpory katolictví a státní politiky. Vývoj české katolické církve v tomto poměrně krátkém časovém úseku je zobrazen na pozadí politických okolností doby, které měly nepopiratelný vliv na její osud. V práci jsou též představeny důležité osobnosti působící v poválečné české katolické církvi.
Czech Catholicism between two totalitarianism (1945-1948)