Práce sestry při péči o klienty v domově se zvláštním režimem - Mlýnková, Dana (Jihočeská univerzita, 2014)
Domov se zvláštním režimem je zařízení, které poskytuje specifické služby psychicky nemocným lidem, přičemž respektuje práva a individuální potřeby klientů. Tato bakalářská práce se věnuje práci sestry, která pečuje o klienty právě v tomto zařízení. Soustředí se na specifickou péči a rizika související s tímto posláním. V domovech jsou nejčastěji ubytováni klienti s diagnózou schizofrenie, Alzheimerova choroba nebo mentální retardace. Tato onemocnění sebou nesou snížení soběstačnosti a sebepéče, kterou rodina není schopna sama zajistit. V těchto zařízeních se často setkáváme s agresivním chováním klienta, které jde ruku v ruce s některým, již zmiňovaným, onemocněním. Z důvodu specifik péče, které se objevují při práci s psychicky nemocnými klienty a rizika, která zde vznikají, je nutné, aby sestry vykonávající práci v těchto domovech byly dostatečně informované, soběstačné a vzdělané. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části a to teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána historie péče o psychicky nemocné jedince, dále jsou jmenovány současné formy péče o psychicky nemocné a stručně je popsáno i dělení psychiatrických chorob. Z možné škály onemocnění jsou vybrány tři nemoci a to schizofrenie, Alzheimerova choroba a mentální retardace. Tyto choroby byly vybrány pro jejich největší zastoupení v domovech se zvláštním režimem. Teoretická část se především zabývá zvláštností ošetřovatelské péče v domovech se zvláštním režimem. Pro zpracování práce byly vytyčeny dva cíle. Zjistit specifika práce sestry při péči o klienty v domově se zvláštním režimem a identifikovat rizika práce sestry spojená se specifickou péčí u klientů s psychiatrickým onemocněním. Pro zpracování vybraného tématu byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu pomocí polo strukturovaného rozhovoru a zúčastněné skryté pozorování. Praktická část práce obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu, které byly získány z rozhovorů se sedmi registrovanými sestrami pracujícími v domově se zvláštním režimem. Sestry měly různou délku praxe s psychicky nemocnými klienty, která sepohybovala v rozmezí 2 - 25 let a byly ve věku 35 - 52 let. Dvě dotazované sestry pracovaly v Domově Libníč a CSS Empatie a zbylých pět v CSS Emausy. Obě zařízení jsou registrována jako domovy se zvláštním režimem. Odpovědi sester byly zpracovány do dvou kategorií. Specifický přístup sestry a rizika pro sestru v domově se zvláštním režimem. Každá kategorie byla ještě rozdělena do podkategorií. Z výsledků vyplynulo, že specifickým přístupem pro sestry je takové chování personálu, které vede ke klidnému a spokojenému životu klienta. Jako specifické sestry vidí zvládání agrese klienta, aktivizace v domově, práci a povinnosti klíčového pracovníka a velice specifická je i komunikace s psychicky nemocným klientem. Sestry se vyjadřovaly i ke změnám v domovech se zvláštním režimem. V další části šetření byly sestry dotazovány na rizika pro sestru v domově se zvláštním režimem. Bylo zjištěno, že jako rizika sestry označují agresi a negativní vliv práce s psychicky nemocnými klienty na psychiku sestry. V rozhovorech byly zaznamenány i žádané výhody pro sestry pracující s takto nemocnými.
A nurse´s work in the care of clients in the home with the special regime.
Keywords: sestra; domov se zvláštním režimem; specifikum; riziko; agrese; nurse; home with the special programme; specific; risk (hazard too); aggression