Systém řízení obchodních zástupců - Žabková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem diplomové práce je navržení systému řízení konkrétní skupiny finančních poradců prostřednictvím řízení rozvoje kompetencí. V práci se seznámíte s oborem finančního poradenství, makléřskou skupinou a konkrétním obchodním týmem. Aby finanční poradce mohl být ve své činnosti úspěšný, potřebuje ovládnout řadu kompetencí. Schopnost řídit výsledek tedy souvisí se schopností manažera kontrolovat především způsobilost týmu k dosahování výsledků tedy kontrolování úrovně kompetencí. Navržený kompetenční model je vytvořen pro potřeby konkrétního obchodního týmu za pomoci objektivních metod. Tento model je následně použit jako nástroj řízení. Aby tomu tak mohlo být, je doplněn o pravidla použití a systém vyhodnocení. Návrh implementace systému obsahuje doporučení pro zavádění systému do firmy a finanční zhodnocení investice do jeho implementace.
Managing system of sales representatives
Keywords: Kompetence; kompetence obchodních zástupců; kompetenční model; karta kompetencí; rozvoj kompetencí; systém řízení; řízení podle kompetencí; řízení obchodního týmu.; Competences; competences of business associates; competence model; competence card; competence development; management system; business team leadership