Ošetřovatelská péče u pacientů s duševní poruchou na interním oddělení. - Haklová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce s názvem "Ošetřovatelská péče u pacientů s duševní poruchou na interním oddělení" bylo zjistit, s jakými duševními poruchami se všeobecné sestry na interním oddělení setkávají. Dále zjistit znalost sester o zásadách komunikace u pacientů s duševním onemocněním a zjistit zkušenosti sester s ošetřováním pacientů s duševním onemocněním. Jaká jsou rizika při ošetřování a péči o pacienty s duševním onemocněním na interním oddělení a jaké mají sestry možnosti zajistit bezpečí pacientům s duševním onemocněním na interním oddělení. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části jsme se zaměřili na nejčastější duševní poruchy u pacientů, kteří jsou na interním oddělení hospitalizováni nejčastěji, tedy u seniorů. Na definice těchto onemocnění, symptomy a léčbu. Také na ošetřovatelskou péči o pacienty s duševní poruchou a zvládání nežádoucích a problematických situací. Ve výzkumné části jsme k dosažení cílů použili tyto výzkumné otázky: S jakými duševními poruchami se sestry setkávají u pacientů na interním oddělení? Jaké jsou znalosti sester o zásadách komunikace s pacienty s duševním onemocněním? Jaké jsou zkušenosti sester s ošetřováním pacientů s duševním onemocněním na interním oddělení? Jaká jsou rizika při ošetřování a péči o pacienty s duševním onemocněním na interním oddělení? Jaké mají sestry možnosti zajistit bezpečí pacientům s duševním onemocněním na interním oddělení? Pro bakalářskou práci bylo využito strategie kvalitativního výzkumu, metody dotazování, techniky polostrukturovaného interview. Výzkumný soubor tvořilo deset sester pracujících na interním oddělení Nemocnice Český Krumlov a.s. Ve výzkumné části analyzujeme odpovědi dotazovaných respondentů pomocí metody otevřeného kódování, na něž navázala takzvaná technika vyložení karet. Provedený výzkum poskytuje možnost utvořit si představu o nejčastějších duševních onemocněních vyskytující se u pacientů hospitalizovaných na interním oddělení, o problematice ošetřování a péči o pacienty s duševní poruchou a o problematice zajištění bezpečí pacientům s duševní poruchou. Výstupem bakalářské práce je informační manuál, určený nejen pro sestry z interního oddělení, který obsahuje základní informace o péči o pacienty s duševní poruchou.
Nursing care for patients suffering from mental illnes at internal ward.
Keywords: Duševní porucha; interní oddělení; ošetřovatelská péče; pacient; Mental disorders; Department of Internal Medicine; nursing care; patient