Možnosti řešení nezaměstnanosti v České republice a ve Francii - Klausová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce "Možnosti řešení nezaměstnanosti v České republice a ve Francii" usiluje o nahlédnutí do problematiky řešení nezaměstnanosti z pohledu státu a jeho politiky zaměstnanosti, zejména pak nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v naší republice a ve Francii. Práce je členěna do devíti kapitol. Rešeržní část práce věnuji teoretickým poznatkům z oblasti trhu práce, zaměstnanosti, nezaměstnanosti a politik zaměstnanosti na úrovni Evropské unie a úrovni daných zkoumaných států. Na jejím závěru jsem provedla i krátký exkurz do problematiky makroekonomických ukazatelů a národního hospodářství, jež jsem později využila v praktické části pro stručnou charakteristiku ekonomické situace států a jejich vybraných oblastí. Jak jsem jiz nastínila, praktická část mé diplomové práce je věnována ekonomické charakteristice obou zkoumaných států a analýze nezaměstnanosti v nich. Její stěžejní část tvoří mé zaměření na srovnání možností řešení nezaměstnanosti ve vybraných vyšších územně samosprávných celcích České republiky a Francie. Provádím zde analýzu trhu práce dle různých kritérií v českém kraji Vysočina a ve francouzském regionu Limousin a následně vymezuji a vytvářím komparaci konkrétních způsobů řešení nezaměstnanosti v těchto oblastech.
The Possibilities of solving of unemployment in the Czech Republic and in France
Keywords: Nezaměstnanost podle věku; pohlaví a vzdělání; Aktivní politika zaměstnanosti a její nástroje; Evropský sociální fond; Česká republika; Francie; úřad práce; agentura práce; strategie a projekty; Kraj Vysočina; region Limousin; Unemployment by age; sex and education; Active employment policy and its instruments; the European Social Fund; Czech Republic; France; labour office; Pôle Emploi; strategies and projects; the Vysočina Region; the Limousin Region