Hodnocení a význam tumor budding v kolorektáním karcinomu - Juríčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce je "Hodnocení a význam tumor budding v kolorektálním karcinomu". Ve své práci se zaměřuji jak na teoretické základy znalosti tlustého střeva a kolorektálního karcinomu, tak i na metodiku zpracování histopatologického materiálu a metodiku hodnocení tumor budding v tomto typu nádorové tkáně. Kolorektální karcinom patří k jedné z nejčastějších malignit jak ve světě, tak i v České republice. Včasnou diagnostikou, tedy prevencí a screeningem, lze kolorektální karcinom podchytit v začátcích onemocnění, a tím docílit lepší prognózy onemocnění. Bakalářská práce se zabývala analýzou tumor buddingu ve tkáni kolorektálního karcinomu srovnáním jeho hodnocení mezi preparáty barvenými hematoxylin eosinomem a preparáty barvenými imunohistochemicky pomocí protilátky cytokeratin 20. Dalším cílem bylo poukázat na potenciální prognostický význam tumor buddingu na základě jeho korelace s tumor grade.
Evaluation and significance of tumor budding in colorectal cancer.
Keywords: Tlusté střevo; Kolorektální karcinom; Tumor budding; Hematoxylin a eosin; Imunohistochemie; Colon; Colorectal carcinoma; Tumor budding; Hematoxylin and eosin; Immunohistochemistry