Etická dilemata sociálního pracovníka v domově seniorů - Tonarová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na etická dilemata sociálních pracovníků v domovech pro seniory. Teoretická část diplomové práce představuje odborná východiska pro samotný výzkum konaný v domovech seniorů. Teoretické kapitoly, které vycházejí z problematiky stáří, druhů poskytované péče a příklady nabízených služeb pro seniory, jsou doplněny o praktickou část. Ta se opírá o zkušenosti jednotlivých sociálních pracovníků, se kterými byly vedeny polostrukturované rozhovory. Zásadními sledovanými faktory, jsou opakující se situace sociálních pracovníků, které vnímají jako obtížné ve vztahu ke klientovi, dále jeho vztahy s okolím a rodinou. Toto vše zásadně ovlivňuje spokojenost jedince s místem, na kterém musí trávit své seniorské roky.
Ethical Dilemmas of Social Worker in a Retirement Home
Keywords: senior; stáří a stárnutí; sociální práce; formy sociálních služeb; domovy pro seniory; etická dilemata; etické teorie; kvalitativní výzkum; senior; old age and aging; social work; forms of social services; homes for the elderly; ethical dilemmas; ethical theories; qualitative research