Studium mechanismů senzitivity a rezistence k extracelulárnímu adenosinu různých buněk Drosophila melanogaster in vitro - Brejchová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Extracelulární adenosin je významnou signální molekulou zapojenou do mnoha fyziologických a patofyziologických procesů. Efekt adenosinu je pravděpodobně zmírněn adenosinovými deaminázami a jeho transportem do intracelulárního prostoru pomocí nukleosidových transportérů. Mnohé studie na buňkách obratlovců i bezobratlých in vitro popisují inhibiční vliv adenosinu na proliferaci buněk. Mechanismus účinků adenosinu je však složitý a do značné míry specifický pro daný typ buněk a je zprostředkován buď aktivací specifických adenosinových receptorů, nebo transportem adenosinu do buněk. Tato práce sledovala mechanismy toxicity adenosinu u buněčných linií Drosophila melanogaster. Experimenty ukázaly, že adenosinová toxicita korelovala s mírou transportu adenosinu do buněk, jeho fosforylací adenosinovou kinázou a inkorporací do ATP. Metabolické účinky adenosinu včetně zvýšení glukózy v buňkách byl nezávislý na aktivaci AMP kinázy.
Mechanisms of sensitivity and resistance to extracellular adenosine in various cell types of Drosophila melanogaster in vitro