Využití speciálního operačního systému "Mikrotik RouterOS" v sítích lokálních ISP" - Slávik, Beno (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé práce je zcela funkční ukázka konfigurace zařízení, které řídí v síti lokálního poskytovatele Internetu veškerý datový provoz. V teoretické části práce se stručně seznámíte s možnostmi zařízení, které je ovládáno operačním systémem Mikrotik RouterOS. Další kapitolou se krátce zaměříme na vlastnosti a schopnosti dnes velmi rozšířeného operačního systému Linux. Praktická část ukazuje funkční mechanismy řízení datových toků, především se jedná o ukázky z nastavení výchozí brány sítě, priorizace jednotlivých služeb a inteligentní filtrace nežádoucích dat. Poslední kapitola pojednává o kontrolních mechanismech, které zlepšují komplexní správu sítě a mohou poskytnout vhodné informace pro správný a včasný zásah při poruše. Celou práci jsem koncipoval jako možnou příručku pro mírně pokročilé provozovatele malých bezdrátových sítí. Pomocí návodů v ní uvedených je možné dosáhnout uspokojivých výsledků při ostrém provozu sítě poskytující přístup k Internetu.
Usage of special Operating system "Mikrotik RouterOS" in a small local ISP networks
Keywords: Linux; Mikrotik RouterOS; konfigurace; Linux; Mikrotik RouterOS; configuration