Badatelsky orientovaná výuka historie anglofonních zemí: konflikt v Severním Irsku "The Troubles" - Trčka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi inovace výuky dějepisu a anglického jazyka pro žáky gymnázií. V úvodní části je představen kontext historického období konfliktu Severního Irska mezi lety 1968-1998, taktéž nazývaného jako The Troubles, na kterém chceme propojení obsahu obou předmětů demonstrovat. Dále se práce věnuje charakteristice, definici a metodice badatelsky orientované výuky a metodického přístupu CLIL (Content and Language Intergrated Learning). V poslední kapitole se práce zabývá propojením zmíněných metodických přístupů a jsou zde představeny návrhy pro výukový blok pro žáky předmaturitních a maturitních ročníků, kteří jsou na úrovni anglického jazyka B1
Inquiry-Based Teaching of the History of English-speaking Countries: Conflict in Northern Ireland "The Troubles"
Keywords: CLIL; badatelsky orientovaná výuka; výuka dějepisu; výuka anglického jazyka; konflikt v Severním Irsku 1968-1998; The Troubles; inovativní prvky výuky; CLIL; inquiry-based learning; history teaching; English language teaching; conflict in Northern Ireland 1968-1998; The Troubles; innovative elements of teaching