Tetování a jeho význam v náboženství - Necudová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tetování je způsob zdobení těla, který je známou praktikou od počátku lidské historie až po současnost. Tetování je proces, při kterém je vpravena barva do kůže. Nejstarším archeologickým důkaz o tetování můžeme nalézt u mumifikovaného těla, které dostalo jméno Ötzi, a které je bezmála 5 500 let staré, na základě radiokarbonového datování. Významná oblast, kde má tetování dlouhou historii a tradici, jsou ostrovy v Polynésii. Tato práce je zaměřena na tetování, jeho historii, rozšíření a další aspekty s ním spojené. A v neposlední řadě se snaží nalézt spojení mezi tetováním a náboženstvím. První část práce se soustředí na pojem tetování, zejména jeho funkce a etnografické rozšíření. Druhá část práce stručně popisuje významná náboženství a systém víry judaismu, křesťanství, islámu, hinduismu, buddhismu, konfucianismu a taoismu a jejich vztah k tetování.
Tattoo and its meaning in religion
Keywords: tetování; zdobení těla; historie tetování; závislost na tetování; etnografie tetování; náboženství; tattoo; body art; history of tattooing; tattoo addiction; tattoo ethnography; religion