Základní vyšetření moče v laboratoři - Hamouzová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
V této bakalářské práci jsem se zabývala základním vyšetřením moče v laboratoři klinické biochemie. Bakalářská práce je zaměřena především na chemickou analýzu moče a mikroskopické vyšetření močového sedimentu. Nezbytnou součástí bakalářské práce je přiblížení veřejnosti průběh vyšetření biologického materiálu v laboratoři. Tato práce by mohla být přínosem studentům či laické veřejnosti při seznamovaní se se základními laboratorními analýzami moče. Cílem mé práce je shromáždit data, která poukazují na důležitost vyšetření jak už chemického, tak mikroskopického a v neposlední řadě zhodnocení laboratorních nálezů. V teoretické části jsou stručně popsané ledviny a jejich cévní zásobení. Rozdělení na primární a sekundární moč je součástí kapitoly vznik moče. Odběr moče najdeme ve shodné kapitole. V další kapitole uvádím chemické složení moče. Složení moče hraje beze sporu důležitou roli v určování zdravotního stavu pacienta. Dále charakterizuji fyzikální analýzu moče, která je neoddělitelnou součástí základního vyšetření moče. Následuje kapitola chemické vyšetření moče, která se dnes realizuje prostřednictvím diagnostických proužků. V neposlední řadě popisuji, co můžeme vidět v moči pod mikroskopem. V poslední kapitole líčím základní informace o močových kamenech. V metodice popisuji postup a princip, jak správně testovat moč v laboratoři, ať už chemicky nebo mikroskopicky. Na závěr v kazuistikách jsou zaznamenána získaná data analytů v moči, kterými nastiňuji důležitost vyšetřovaného biologického materiálu.
Basic urine laborator examination
Keywords: Moč; vyšetření; pacient; diagnostický proužek; elementy; močový sediment; močové kameny; Urine; examination; patient; diagnostic strip; elements; urinary sediment; urinary stones