Možnosti zobrazení zápěstí při onemocnění artritidou - Šerá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Bakalářská práce na téma ''Možnosti zobrazení zápěstí při onemocnění artritidou'' se zabývá především jednotlivými modalitami, pomocí kterých můžeme diagnostikovat revmatoidní artritidu a jejich algoritmy. Porovnávají se zde výhody a nevýhody dostupných vyšetřovacích modalit, kam patří vyšetření skiagrafická a ultrazvuková a zobrazení pomocí magnetické rezonance. V této souhrnné práci je vytvořen ucelený přehled standardů a protokolů zobrazovacích metod, jejich porovnání z hlediska četnosti, Dále je zde rozebrána otázka časové náročnosti vyšetření, pacientova komfortu a finanční stránka uvedených vyšetření. Do bakalářské práce byla použita obrazová dokumentace z archivu FN Brno. Všechna zpracovaná data jsou použita z FN Brno v průběhu let 2007 - 2009.
Options of wrist imaging in case of an arthritis disease
Keywords: Revmatoidní artritida; magnetická rezonance; RTG vyšetření; ultrazvuk.; Rheumatoid arthritis; magnetic resonance; X-ray examination; ultrasonic