Jeden den. Soubor fotografií pořízených dírkovou komorou. - Malá, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato teoreticko-praktická práce se zabývá technikou pinhole fotografie. Obecně popisuje princip dírkové komory a postupy při její tvorbě. Hlavně se ale soustředí na vývoj této techniky v historickém kontextu, a to od prvního zobrazovacího zařízení až po dírkovou komoru jako médium v současném umění. Odkazuje na významné osobnosti z této oblasti a také na důležité informační zdroje. Praktická část obsahuje osobní zkušenost s tvorbou dírkových komor, které vychází z poznatků získaných na základě vypracování teoretické části. Součástí praktické části je osm různých dírkových komor, soubor fotografií na téma "Jeden den" a brožura, která je shrnutím technických parametrů dírkových komor a fotografií, které jimi byly pořízeny.
One day. Set of photographs taken with a pinhole camera.
Keywords: fotografie; camera obscura; pinhole camera; dírková komora; Eric Renner; photography; camera obscura; pinhole camera; Eric Renner