Sklářský průmysl v České republice - transformace a aktuální trendy - Stará, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE STARÁ, P. (2011): Sklářský průmysl v České republice ? transformace a aktuální trendy Bakalářská práce se zaměřuje na sklářský průmysl, který patří mezi tradiční průmyslová odvětví formující se již v dávné historii. Klade důraz na vývoj, kterým sklářský průmysl prošel se zaměřením na počátky sklářství až po současný stav, který je doplněn tabulkami, grafy a obrázky. Hodnotí historický vývoj tohoto odvětví a zejména pak jeho přizpůsobování se novým ekonomickým podmínkám tohoto tisíciletí souvisejícím s transformačními procesy v české ekonomice, se specifickým zhodnocením dopadů nedávné celosvětové ekonomické krize. Nastiňuje východiska pro další úspěšný rozvoj sklářských podniků, při zdůraznění nezbytnosti urychleného a cíleného zavádění inovací do sklářské výroby. Tyto závěry jsou podloženy analýzou vývoje vybraného vzorku sklářských firem.
Glass industry in Czech republic - trasformation and actual trends
Keywords: Klíčová slova: Sklářský průmysl; transformace ekonomiky; dopady ekonomické krize; zavádění inovací jako východiska pro budoucnost tohoto oboru.; Key words: Glass industry; transformation of the ekonomy; fallout of economic depression; introduction of innovations as a starting point for future of this branch.