Efektivní komunikace u začínajících učitelů v mateřské škole - Černá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce bude zjistit, zda začínající učitelé používají efektivní ko-munikaci v mateřské škole a jaká v ní spatřují pozitiva, negativa a výzvy. Důraz bude kladen nejen na efektivní komunikaci s dětmi, ale i rodiči, případně kolegy v mateřské škole. V teoretické části práce budou vymezeny pojmy, jako je efektivní komunikace, její východiska a techniky. Další kapitola bude věnována vlivu efektivní komunikace na kli-ma třídy a mateřské školy, a dále je v práci zmíněn pojem "začínající učitel". Praktická část bude realizována prostřednictvím kvalitativního šetření, na výzkum-ném souboru absolventů programu Učitelství pro mateřské školy na Jihočeské univerzi-tě v Českých Budějovicích, kteří povinně absolvovali předmět Komunikace s dětmi jako nedílnou součást studia. S vybranými absolventy, kteří již 1.-3. rokem pracují v mateřské škole, bude uskutečněn hloubkový rozhovor, který bude dále analyzován a interpretován. Dílčím cílem bakalářské práce bude také zjistit, zda je, dle výpovědí ab-solventů, studium programu Učitelství pro mateřské školy, s ohledem na obsah a časo-vou dotaci, dostatečně připravilo na výkon profesní komunikace v praxi.
Effective communication at beginning teachers in kindergarten
Keywords: efektivní komunikace; začínající učitel; mateřská škola; verbální a neverbální komu-nikace; výchova a vzdělávání; rodiče; effective communication; beginning teacher; kindergarten; verbal and non-verbal communication; upbringing and education; parents