Historie a současnost arteterapie v psychiatrických zařízeních v ČR Rožnovská arteterapie v psychiatrickém kontextu - Hromádková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je popsat současnou podobu arteterapie v českých psychiatrických zařízeních s důrazem na její historický vývoj. Nastíněn je také historický vývoj přístupu k lidem s duševním onemocněním s ohledem na jejich výtvarnou tvorbu. Šetření zahrnovalo návštěvu sedmi ateliérů psychiatrických nemocnic a rozhovor s tamějšími arteterapeuty o podobě jejich arteterapeutického přístupu, arteterapeutické práci v psychiatrické nemocnici a rytmu ateliéru. Výsledky byly zpracovány formou případové studie a doplněny o poznatky z přímého pozorování. Zvlášť byly porovnány podoby Rožnovské intervenční arteterapie. Celkový obrázek o stavu arteterapeutické praxe v ČR je doplněn informacemi z webových stránek všech lůžkových psychiatrických zařízeních v ČR. Ve výsledcích je poukázáno na společné znaky navštívených ateliérů (např. dlouhodobá práce jednoho arteterapeuta či vystavování pacientských prací) i na jejich odlišnosti (např. rozdílné vzdělání, prostorové podmínky; sady témat). Arteterapie má v českém psychiatrickém prostředí dlouholetou tradici rozvíjející se v jednotlivých zařízeních individuálně kolem aktuálních arteterapeutů. Také Rožnovská arteterapie si zde našla své místo i modifikace. Z vnějšího pohledu zde chybí ucelenost, jak v terapeutickém přístupu potažmo ve vzdělání i ukotvenost profese arteterapeuta.
History and Present of Art Therapy in Psychiatric Institutions in the Czech Republic The Rožnov Art Therapy in Psychiatric Context
Keywords: arteterapie; historie; psychiatrie; rožnovská arteterapie; duševní onemocnění; art therapy; history; psychiatry; art therapy of roznov; mental illness