Neadaptivní způsoby chování pravidelného uživatele marihuany v kontextu výzkumů K. Horneyové a M. Seligmana - Valicsek, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce je koncipována do dvou částí. V první části čtenář nalezne nástin interdisciplinární problematiky tématu, ale především stěžejní poznatky, k nimž v rámci své psychoterapeutické praxe s hůře adaptovanými jedinci dospěli autoři K. Horneyová a M. Seligman. Druhá část je případovou studií jedince dlouhodobě užívajícího marihuanu. Případová studie se snaží postihnout vedle osobní historie jedince charakteristiku jeho současné životní situace a specifické okruhy jeho postojů. Zjištěné poznatky jsou následně podrobeny komparaci s poznatky autorů, s nimiž se měl čtenář možnost seznámit v první části práce.
Maladaptive behaviors of regular marijuana users in the context of research K. Horney and M. Seligman
Keywords: Rodina; výchova; sociální vztahy; psychický vývoj jedince; neuróza; zneužívání návykových látek; syndrom naučené bezmoci; neadaptivní způsoby chování.; Family; education; social relations; psychological development of the individual; neurosis; abuse of addictive substances; syndrome learned helplessness; non-adaptive ways of behavior.