Přesnost zaměření fasády historického objektu metody, možnosti, podmínky - Dvořáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá metodami zaměřování fasády historického objektu. V úvodní části je stručná historie měření a obecné zásady, dále jsou popsány jednotlivé metody od nejstarších po nejmodernější včetně jejich přesností při zaměřování fasády. Podrobněji je popsána metoda fotogrammetrie a skenování, která je v současnosti nejmladší metodou využívanou při zaměřování fasád objektů. V závěru je zhodnocení metod z hlediska přesnosti a využitelnosti. Cílem práce je popsat a zhodnotit jednotlivé metody zaměřování od historie do současnosti včetně potřebných přístrojů a jejich přesností.
Accuracy of the facade of the historic building - methods, possibilities, conditions
Keywords: fasáda; fotogrammetrie; skenování; přesnost; facade; fotogrammetry; scan; precision