Problémová rodina očima adolescenta - Nečinová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá vnímáním výchovy adolescenta z problémové rodiny. Teoretická část se zabývá specifiky a typologií problémových rodin, riziky a příčinami vzniku problémové rodiny. Následně se zabývá rodinným prostředím a jeho primární rolí ve výchově a socializaci člověka. Poukáže na nezanedbatelný vliv citové vazby mezi matkou a dítětem, který následně úzce souvisí s výchovnými styly ovlivňujícími osobnost jedince. Jako výchozí jsou nutné základní informace o rodině a jejich funkcích a možných poruchách těchto funkcí. Praktická část bude pomocí kvalitativního výzkumu zkoumat vnímání rodinné výchovy adolescentem pocházejícího z problémové rodiny. Dále bude zkoumat jeho sebepojetí a vnímání jeho současných, případně i minulých partnerských vztahů.
Troubled family from a teenager point of view
Keywords: Problémová rodina; rodina; matka; otec; výchova; rodiče; dítě; socializace; citová vazba; adolescent; Troubled family; family; mother; father; upbringing; parents; child; socialization; attachment; adolescent