Vliv střídání plodin na ekonomiku podniku - Březina, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo prokázat nezbytnost uplatňování osevních postupů z ekonomického i ekologického hlediska. Bylo provedeno porovnání výnosů šesti plodin (pšenice ozimá, ječmen jarní, oves, řepka ozimá, brambor a kukuřice na siláž) u dvou zemědělských subjektů v letech 2003 - 2008. První podnik pěstuje plodiny jen v krátkodobých sledech a druhý střídá plodiny v pevném osevním postupu. Prokazatelně byly potvrzeny vyšší výnosy u podniku střídajícího plodiny. U druhého subjektu byla provedena analýza spočívající v revizi uspořádání půdního fondu a struktury pěstovaných plodin. S využitím zjištěných poznatků byl navržen nejvhodnější osevní postup aplikovatelný v praxi.
Influence of crop rotations on the economy of the company
Keywords: agrotechnika; ekonomika zemědělského podniku; osevní postup; střídání plodin; udržitelné zemědělství; výnos plodin; crop management; economy of the agricultural company; crop rotation; sustainable agriculture; crop yield