Auditní postupy v podmínkách komerčních pojišťoven - Matlachová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této dizertační práce je vyhodnocení jednotlivých auditních přístupů z hlediska efektivnosti a navržení optimálního řešení ve vztahu ke kvalitě s ohledem na specifika v dané pojišťovně. K dosažení tohoto cíle budou vymezena specifika auditu účetní závěrky komerčních pojišťoven a to počínaje nastíněním základních procesů v pojišťovně a identifikací hlavních inherentních rizik z pohledu auditora, přes identifikaci kontrol implementovaných pojišťovnami sloužících k předcházení nebo detekci chyb v důsledku existence inherentních rizik a navržení základních substantivních testů k ověření jednotlivých zůstatků finančních výkazů, až po navržení optimálního auditního přístupu v konkrétních podmínkách dané pojišťovny. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí obecná východiska a jejich aplikace. Náplní kapitoly 2 jsou obecná východiska a to jednak k pojišťovnictví jako obecné disciplíně (kapitola 2.1), účetní závěrce pojišťovny (kapitola 2.2) a auditu jako obecné disciplíně (kapitola 2.3). Cílem těchto kapitol je přiblížit tuto problematiku čtenáři této dizertační práce a uvést ho do dané problematiky. Naopak, cílem těchto kapitol není ani detailní rozbor problematiky pojišťovnictví jako takové, ani zhodnocení oboru obecného auditu. Aplikace obecných východisek na podmínky komerčních pojišťoven je obsahem kapitoly 4 a 5. Kapitola 4 tvoří jádro této dizertační práce, neboť obsahuje jak popis jednotlivých procesů pojišťovny, identifikaci hlavních inherentních rizik, specifika při plánování auditu pojišťovny, vnitřní kontroly implementované pojišťovnou, tak jednotlivé substantivní testy. Kapitola 5 pak na základě vybraných kritérií odlišujících jednotlivé pojišťovny a rozdělující je do skupin na základě určité podobnosti stanovuje nejvhodnější auditní přístupy z pohledu co nejefektivnějšího provedení auditu.
Audit procedures applied in insurance companies
Keywords: pojišťovna; účetní závěrka; audit; auditní postupy; insurance company; financial statements; audit; audit procedures