Fyzioterapeutické postupy u entezopatií na dolní končetině - Volencová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Pro svou bakalářskou práci jsem si vybrala téma týkající se problematiky úponových bolestí na dolní končetině nesoucí název "Fyzioterapeutické postupy u entezopatií na dolní končetině". Toto téma jsem si vybrala, jelikož sama mám za sebou období, kdy se u mě začaly objevovat prvotní příznaky úponových bolestí, a navíc jsem nenarazila na práci, která by se takto široce věnovala entezopatiím na dolní končetině. Onemocnění vzniká na podkladě přetížení šlachy z mnoha příčin jako je nárazové cvičení, nekvalitní obuv, patologické pohybové stereotypy a svůj vliv mají i předchozí prodělaná zranění. Klinický obraz pak záleží na lokalizaci a době trvání přetěžování. V léčbě je velká snaha zůstat při konzervativní terapii, která je mnohdy úspěšná. Ta spočívá ve využití měkkých a mobilizačních technik, kompenzačních cviků, fyzikální terapie a dalších metod. Avšak někdy je třeba přistoupit k operačnímu řešení. Důležitou roli hraje prevence, která nás dokáže od vzniku obtíží uchránit. V teoretické části začínám podrobnější anatomií popisující kosti a svaly celé dolní končetiny. Dále se věnuji vyšetřovacím metodám, kde zmiňuji anamnézu, aspekci, palpaci, vyšetření kloubní pohyblivosti a zobrazovací metody. V další části se zabývám problematikou entezopatií, jejich podstatou vzniku, rizikovými faktory a popisem klinického obrazu dle jednotlivých lokalizací. Na závěr čtenáře seznamuji s možnostmi terapie, kde jsem větší prostor vymezila pro konzervativní léčbu. Nechybí ani zmínka o preventivních opatřeních. V praktické části jsem pracovala s pacienty trpícími úponovými bolestmi v oblasti Achillovy šlachy. U všech jsem prováděla vstupní a výstupní kineziologický rozbor, který jsem na konci výzkumu porovnávala. Po vstupním vyšetření bylo provedeno během pěti týdnů 10 terapií, které se skládaly z měkkých a mobilizačních technik, laserterapie, kompenzačních cvičení a tejpování. Pacienty jsem zaedukovala v oblasti autoterapie a preventivních opatření. Výzkumný soubor tvořili 3 pacienti ve věku 25-45 let. Vzhledem k získaným výsledkům lze říci, že navrhnutá terapie má pozitivní účinky a pacientům přinesla v různé míře úlevu. Navrhla jsem také cvičení vhodná pro prevenci i léčbu vybraných entezopatií na dolní končetině, která můžete nalézt mezi přílohami. Tato práce by mohla sloužit jako edukační materiál pro zdravotnické pracovníky, sportovce i pro laickou veřejnost.
Physiotherapeutic procedures of enthesopathies of lower limb
Keywords: Entezopatie; bolesti; kineziologický rozbor; anatomie; terapie; Enthesopathy; pain; kinesiological analysis; anatomy; therapy