Posouzení faktorů ovlivňujících kvalitu provedené údržby ploch kolem elektrických ohradníků - Duchoň, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
V této diplomové práci s názvem "Posouzení faktorů ovlivňujících kvalitu provedené údržby ploch kolem elektrických ohradníků" jsou popsány konstrukční prvky ze stavby elektrického oplocení pastvin a nejčastěji využívané způsoby jejich údržby. Smyslem této práce je podat základní informace o možnostech stavby, údržby a zachování funkce oplocení pastvin. Podrobnější popis je věnován jednotlivým prvkům při stavbě pastevního oplocení, které zemědělské farmy a společnosti v běžné praxi nejčastěji používají. V diplomové práci, je ucelený přehled všech potřebných prvků pro stavbu fiktivního oplocení pozemku paseného koňmi. Zvolen byl konfigurátor od společnosti Kamír&Co, spol. s.r.o, který přesně nadefinoval potřebný materiál pro stavbu. Druhá část práce je věnována samotné údržbě. Jsou zde popsány faktory ovlivňujících kvalitu údržby ploch kolem ohradníků vybranými zemědělskými stroji. Je provedeno měření v různorodém terénu pro získání reálných hodnot práce jednotlivých strojů a jejich následné porovnání mezi sebou. Taktéž je zde uvažováno nad možnostmi dalších úprav ploch pod oplocením. Klíčovým prvkem byla minimalizace opakování pracovního procesu, které jsou potřebné pro správnou funkci oplocení. Především pro bezpečnost pasených zvířat (koní, krav) a negativního ovlivnění prostředí v okolí pastvy. V neposlední řadě poukazuji na nedostatečnou údržbu oplocení s často vídanými příklady. Jednoduché vysvětlení, co každý zmíněný příklad může mít za následky s ohledem na bezpečnost zvířat a lidí. Následně finanční a časovou stránku věci.
Assessment of factors influencing quality of performed maintenance of areas around electric fences.
Keywords: Konstrukce pastevního oplocení; stroje na údržbu; stavba oplocení; elektrické ohradníky; mechanizace; efektivita práce; terénní úprava; bezpečnost zvířat; Construction of grazing fencing; maintenance machines; construction of fencing; electric fences; mechanization; work efficiency; landscaping; animal safety