Sociální práce ve zdravotnickém zařízení - Houzarová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním tématem bakalářské práce je sociální práce se starými lidmi ve zdravotnickém zařízení. Cílem je zde seznámit čtenáře s úkoly sociálního pracovníka, které má při práci s hospitalizovanými pacienty, zejména seniory, v procesu léčení dlouhodobé nemoci. Práce je zaměřena na odbornou sociální pomoc poskytovanou v benešovské nemocnici. Úvod obsahuje legislativní vymezení sociální práce a zmiňuje důležitou stránku etického přístupu k pacientům. Další kapitoly popisují hlavní úkoly, které sociální pracovník v nemocnici zajišťuje. Závěry kapitol o dlouhodobě hospitalizovaných pacientech a starých osobách v  léčebnách dlouhodobě nemocných popisuji nejvýraznější problémy, s kterými se sociální pracovník potkává. Tyto části práce obsahují odkazy na kazuistiky ve vztahu k jednotlivým obtížným případům nebo situacím. Na nich ukazuji konkrétní způsob sociální práce ve zdravotnickém zařízení a jednotlivá opatření, učiněná ve prospěch nemocného člověka. Přílohy obsahují kazuistiky, Koncepci zdravotně sociální problematiky v Nemocnici Benešov a formulář pro sociální šetření, který je důležitou pomůckou sociálního pracovníka a součásti chorobopisu pacientů.
Social Work in the Medical Facilities.
Keywords: dlouhodobá hospitalizace; léčebna dlouhodobě nemocných; sociální práce; sociální pracovník; sociální služby; Long " Term Hospitalization; Treatment of Long " Term Pacients; Social Work; Social Worker; Social Service