Počítačové řízení železničního provozu - Viktora, David (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je popsat v základních rysech možnosti automatizovaného řízení železničního provozu za využití klasických automatických prvků a s pomocí výpočetní techniky. Součástí práce je popis základních typů zabezpečovacích zařízení elektronických a reléových, prostředků detekce kolejových vozidel na trati a v objektu železniční stanice, způsoby přenosu a využití informace o poloze železničního vozidla jak autonomním automatickým systémem místního řízení provozu, tak sofistikovaným zabezpečovacím zařízením. V závěru práce bude provedeno posouzení závažnosti selhání zabezpečovacího zařízení na železniční provoz a způsoby odstranění příčiny tohoto selhání.
Computer control of the railway transport
Keywords: Bezpečnostní systémy; železniční doprava; automatizace dopravy; kolejové obvody; bezpečnostní hlediska v dopravě; Safety control systems; railway transport; automation of railway transport; track circuits; safety means in transport