Padesátá léta 20. stol. v zrcadle české satiry. - Veselá, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá satirou v Československu v první polovině 50. let 20. stol., konkrétně v letech 1954 a 1955. V této době začal být rozvoj satiry podporován Komunistickou stranou Československa a dostal se i do středu zájmů Svazu československých spisovatelů. Díky požadavkům na novou, budovatelskou, satiru vybraným z konferencí, které se jí v roce 1954 věnovaly, práce ukazuje, jak se pohled na toto literární dílo změnil. Požadavky jsou pak porovnávány s dvěma ročníky časopisu Dikobraz a práce posuzuje, jak veliký vliv na něj měly. Práce je rozdělena do tří částí. První stručně seznamuje s vývojem satirických děl v Československu a ve světě a s významem nejdůležitějších pojmů, které se satiry týkají. Druhá kapitola seznamuje čtenáře s dějinami Svazu československých spisovatelů a průběhem a výsledky konferencí, které v roce 1954 uspořádal. V třetí kapitole je věnována pozornost satirickému časopisu Dikobraz a společenským problémům, které kritizoval.
The 1950s in The Mirror of Czech Satire.
Keywords: Satira; budovatelská satira; Dikobraz; Svaz československých spisovatelů; konference Svazu československých spisovatelů; československá kultura 50. let 20. stol; kritika společnosti.; Satire; ideology satire; Dikobraz; The Union of Czechoslovak Writers; conferences of The Union of Czechoslovak Writers; Czechoslovak culture of the 1950s; social criticism.