Rehabilitace u pacientů s výhřezem meziobratlové ploténky v oblasti bederní páteře při chirurgické terapii a při konzervativní terapii - Kott, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce má název: Rehabilitace u pacientů s výhřezem meziobratlové ploténky v oblasti bederní páteře při chirurgické terapii a při konzervativní terapii. Herniace lumbálního disku patří mezi nejčastější degenerativní změny na páteři. Jedná se také o jednu z nejčastějších diagnóz v neurologii a neurochirurgii indikovanou k operačnímu řešení. Osobně si myslím, že toto zjištění je alarmující a je nutné se této problematice podrobně věnovat. Tato práce je rozdělena na dvě části. První část je čistě teoretická, obsahuje anatomii a kineziologii páteře, dále charakteristiku, dělení, diagnostiku výhřezu, popis konzervativní a chirurgické terapie. V druhé části se věnuji výzkumu, který obsahuje 2 skupiny respondentů: V první skupině jsou tři pacienti, kteří podstoupili pěti týdenní intenzivní rehabilitační plán, který jsem jim sestavil. S každým pacientem jsem se scházel v pátek po dobu pěti týdnů, během týdne si cvičili sami. První sezení se týkalo kompletního vyšetření a edukací cviků. Na poslední terapii jsem si po cvičení každého pacienta opět vyšetřil a navrhl jim dlouhodobý rehabilitační plán a doporučení. Krátkodobý rehabilitační plán byl sestaven z prvků zaměřujících se především na úlevu od bolesti. S pacientem jsme hledali úlevové polohy. Dále jsme se zabývali posílením hlubokého stabilizačního systému, zapojením břišních svalů, pánevní cviky, uvolňováním spasmů, uvolňováním SI skloubení, cvičením senzomotoriky, protahováním kořene a kinesiotapingem. Každý pacient byl seznámen se sekundární prevencí a kontraindikacemi pro toto onemocnění. Druhá skupina obsahuje dva pacienty, kteří podstoupili chirurgický zákrok na neurochirurgii v nemocnici v Českých Budějovicích. Následně na to absolvovali rehabilitaci na rehabilitačním oddělení v tamní nemocnici. Tato skupina podstoupila kompletní péči na oddělení ? vyšetření, léčbu, aplikaci fyzikální terapie a záznamy do karet. Nijak jsem nezasahoval do průběhu terapie, pouze jsem pozoroval a výsledky porovnal s první skupinou. Prvky používané při terapii: kondiční skupinové LTV, individuální LTV, speciálně zaměřené skupinové LTV (prvky z Fledenkraisovy metody, McKenzie, pánevní cviky), měkké techniky na jizvu, LTV v bazénu. Cílem vlastního výzkumu bylo popsat rozdíly mezi konzervativní a chirurgickou terapií. Cílem praktické části byla příprava a realizace sestaveného intenzivního rehabilitačního plánu pro konkrétní pacienty, kteří nebyli indikováni k operaci a výsledky porovnat s pacienty po operaci. Pro účely výzkumu byl použit kvalitativní výzkum. Pro sběr dat jsem použil následující techniky: rozhovor, anamnézu, kineziologický rozbor vstupní a výstupní, nahlížení do zdravotnických karet pacientů, fotografování a sekundární analýzu dat. Praktická práce je zakončena vyhodnocením výsledků. Z výsledků vyplývá, že sestavený kineziologický rozbor byl ve dvou případech velice funkční a pacientům pomohl. V jednom případě pomohl pouze částečně, zde ale musím dodat, že pacient sám necvičil, neměl motivaci a zjevně marodit potřeboval. Výsledky dále objasňují, že chirurgický zákrok se ve většině případů neobejde bez správné rehabilitace. Pokud během rehabilitace nedojde k aktivaci lokálních stabilizátorů a nápravě patologických pohybových vzorů, je velice pravděpodobná recidiva, která s každou reoperací procentuálně roste. Podle mého názor byly cíle splněny. Klíčová slova, rehabilitace, terapie, výhřez, ploténka.
Rehabilitation of patients with prolapsed intervertebral disc in lumbar spine during surgical therapy and conservative therapy
Keywords: Terapie; ploténka; výhřez; rehabilitace.; Therapy; disc; herniation; rehabilitation.