Historie špitálu u sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci v raném novověku - Lovětínská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem předložené magisterské práce je Historie špitálu u sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci v raném novověku. Tato práce zaměřená na počáteční období jeho fungování. První kapitola stručně nastíní literaturu vydanou k tomuto tématu v České Republice a německou literaturu. Další dvě kapitoly představí materiály dochované v archivním fondu Ústav chudých u sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci a dějiny charitativních institucí fungujících v Jindřichově Hradci již od poloviny 13. století, z nichž některé se staly základem svatojánského špitálu. Kapitola o špitálu u sv. Jana Křtitele se zaměří na vlastní dějiny tohoto špitálu. Tato kapitola představí majetkové a finanční zázemí, vnitřní organizaci a každodenní chod špitálu na základě zakládací, souboru nadačních listin, instrukce a dalších archivních materiálů.
History of the hospital of St. John the Babtist in Jindřichův Hradec in the early Modern Age
Keywords: raný novověk; charitativní instituce; Jindřichův Hradec; špitál; sv. Jan Křtitel; Jáchym; early Modern Age; charitalbe institution; Jindřichův Hradec; a hospital; St. John the Baptist; Jáchym from Hradec