Vliv stravovacích návyků rodiny na předškolní děti - Novotná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na vliv stravovacích návyků rodiny na předškolní děti, které si tyto návyky postupně osvojují a směřují podle toho i své uvažování nad stravou do pozdějších let. Tyto návyky pak dlouhodobě mohou ovlivnit jak negativně, tak pozitivně zdraví těchto dětí. Bakalářská práce celistvě shrnuje charakteristiku předškolního dítěte, popisuje typy rodin a výchovy, dále se zaměřuje na samotnou výživu, její podstatu a složení. Bakalářská práce se také zabývá vybranými druhy alternativních výživových směrů, které v posledních letech aktivně vstupují do povědomí společnosti, stejně tak jako vybrané zdravotní komplikace, přímo spojené se stravou a způsobem stravovaní. Formou dotazníkového šetření autorka analyzuje přístup zákonných zástupců ke stravě předškolních dětí a dále také hodnotí charakter této stravy. Autorka upozorňuje v závěru na negativní i pozitivní přínosy stravovacích návyků a stravy skupiny dětí předškolního věku.
The influence of family eating habits on preschool children
Keywords: dítě předškolního věku; strava; rodina; výživa; preschool child; diet; family; nutrition