Vzestup a upevňování kulturních tradic české menšiny na Českokrumlovsku v letech 1918 - 1938 - Melmerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
V předkládané bakalářské práci "Vzestup a upevňování kulturních tradic české menšiny na Českokrumlovsku v letech 1918 1938" bude charakterizován kulturní a společenský život na Českokrumlovsku v letech 1918 - 1938. Cílem práce je popsat spolkovou činnost tehdejší české menšiny na daném území. Důraz bude kladen na význam činnosti české menšiny v převážně německé oblasti. První kapitola bude věnována stručným dějinám Českokrumlovska od nejstarších dob až do počátku 20. století. Budou zde zachyceny vlivné rody, které sídlily na Českokrumlovsku od nejstarších dob, počínaje Vítkovci až ke Schwarzenbergům. V druhé kapitole bude zachycen vznik Československa a význam české menšiny na Českokrumlovsku. V této kapitole bude nastíněn vývoj počtu obyvatel na Českokrumlovsku od osmdesátých let 19. století po třicátá léta 20. století. V třetí kapitole bude porovnáno působení vybraných spolků na Českokrumlovsku, a to německých i českých a bude zde připomenut význam, obtížnost a důležitost menšinové práce zejména ve smíšených oblastech. Ve čtvrté kapitole budou představeny vybrané významné osobnosti, které jsou spojeny s Českým Krumlovem. V poslední kapitole bude přiblížena činnost vybraných spolků a jejich podíl na upevňování zprvu české menšiny na Českokrumlovsku. Bakalářská práce bude založena na studiu fondů uložených ve Státním okresním archivu v Českém Krumlově. Při zpracování budou uplatněny a kombinovány tyto metody: diachronní, deskriptivní a biografická.
The rise and consolidation of the cultural traditions of the czech minority in the Český Krumlov in the years 1918 - 1938