Problematika profesionálních kožních onemocnění - Běhounková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Pro zpracování bakalářské práce jsem si vybrala téma ''Problematika profesionálních kožních onemocnění''. Téma mi přišlo zajímavé ale trochu náročné na zpracování a zahrnutí všech důležitých skutečností. Za cíl práce jsem si zvolila zmapovaní výskytu profesionálních dermatóz ve ''středisku nemocí z povolání'' Oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice a. s. a přijímání a realizování preventivních opatření v praxi vedoucí ke snížení, či zamezení vzniku nových kožních onemocnění z povolání. Hypotézy se týkaly porovnání statistik, profesionálních dermatóz hlášených střediskem nemocí z povolání v Českých Budějovicích, v hlavních parametrech, shod-nosti s vývojovými trendy celostátních statistik, a dostatečné prevence profesionálních dermatóz ve vybraném podniku. Pro výzkum prvního souboru jsem použila sekundární analýzu dat a zpracování statistik z Národního zdravotního registru nemocí z povolání, pro druhý soubor byla použita metoda kvantitativního výzkumu, pro techniku sběru dat byl použit dotazník. Výzkum se skládal ze dvou častí: první soubor tvořila data profesi-onálních dermatóz získaná z Národního registru nemocí z povolání, prostřednictvím vedoucího práce, druhý soubor tvořili zaměstnanci podniku na výrobu dílců pro auto-mobilový průmysl. Výsledky výzkumu byly zpracovány do tabulek a grafů. Zvolené cíle byly naplněny, získání dat proběhlo bez obtíží, dotazníkové šetření bylo náročnější na získání údajů od oslovených respondentů. Hypotézy nebyly potvrzeny -statistiky profesionálních dermatóz hlášených ''střediskem nemocí z povolání'' Oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice a. s. nejsou v následném porovnání s celostátní statistikou shodné, prevence profesionálních dermatóz je nedostatečná
Problems of Occupational Dermatoses
Keywords: kategorizace pracovišť; kožní nemoc z povolání; nemoc z povolání; pracovnělékařská péče; prevence dermatitid; categorization work places; occupationla dermatoses; occupational disease; occupational medical care; prevention dermatitis