Výskyt prvoků střev u selat před odstavem a po odstavu. - Kotilová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve dvouletém sledování (jaro 2006, podzim 2006, jaro 2007, podzim 2007) bylo ze tří farem na Českobudějovicku odebráno a parazitologicky vyšetřeno celkem 459 vzorků trusu (285 vzorků od sajících selat do 28 dne věku a 174 vzorků od selat po odstavu do 8 týdne věku). K vyšetření byla použita flotačně-koncentrační metoda (Sheatherův cukerný roztok) a v roce 2007 také specifické barvení anilin-karbol-methyl violetí pro detekci Cryptosporidium spp. s následnou genotypizací při použití molekulární charakterizace (sekvenování části genu malé podjednotky). Nejčastěji se v chovech vyskytovala infekce způsobená Cryptosporidium spp. nalezená v roce 2006 v 4,1 % (9/221) vzorcích trusu a v roce 2007 v 32,8 % (78/238) vzorcích trusu. Z toho se 14,4 % (41/285) vyskytlo u selat sajících a 26,4 % (46/174) u selat po odstavu. Na základě genotypizace prováděné u pozitivních vzorků z roku 2007 založené na sekvenční analýze SSU rRNA byl popsán výskyt C. suis, Cryptosporidium pig genotyp II a C. muris. Vysoká prevalence byla taktéž zaznamenána u infekce Isosporou suis 13,9 % (64/459) s výskytem převážně u selat sajících 21,4 % (61/285). Dalšími identifikovanými druhy byly Eimerie spp. 5,7 % (26/459) s výskytem převážně u selat po odstavu 10,9 % (19/174) a Giardia intestinalis 2,4 % (10/459). Většina pozitivních vzorků se vyskytla v trusu formovaném a u žádného ze sledovaných parazitů nebyla jasně prokázána sezónnost jejich výskytu.
The occurrence of Coccidiosis in the intestine of sucking pigs before and after weaning
Keywords: selata; kokcidie; kryptosporidie; isospora; eimerie; giardie; piglets; coccidiosis; cryptosporidia; isospora; eimeria; giardia