Specifika ošetřovatelské péče u nemocného dítěte s hemofilií - Rendl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče u dětí s hemofilií. Hemofilie je krvácivé onemocnění, které se řadí do vrozených koagulopatií. V České republice žije asi 780 hemofiliků, přičemž asi 230 z nich jsou hemofilici ve věku 0-18 let. Podstatou krvácivých epizod je nedostatek či úplná ztráta jednoho z koagulačních faktorů VIII, IX nebo XI, přičemž každý z těchto faktorů hraje důležitou roli v procesu srážení a svým nedostatkem nebo úplnou absencí narušuje srážecí kaskádu. V teoretické části práce najdeme rozdělení hemofilie dle typů a stupňů, veškeré projevy této choroby, její charakteristickou dědičnost, která způsobuje výskyt choroby pouze u chlapců. Z ošetřovatelského hlediska se tato práce zabývá psychologickou a sociální problematikou u těchto pacientů, specifickými potřebami hemofilických pacientů a z nich plynoucí specifická ošetřovatelská péče. V práci dále najdeme, velmi specifickou léčbu hemofilie dle dosavadních nejmodernějších metod a srovnání přístupů a léčby hemofilie s jinými státy. Pro praktickou část této práce bylo použito kvalitativně kvantitativní šetření, které bylo rozděleno do dvou částí a probíhalo od ledna do dubna 2011. Cílem práce bylo zjistit, jak probíhá spolupráce mezi zdravotnickým zařízením a rodinou dítěte s hemofilií. Zkoumání tohoto cíle bylo uskutečněno pomocí anonymních nestandardizovaných rozhovorů se 4 rodinami s hemofilií a 2 hemofilickými sestrami. Dalším cílem bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u dítěte s hemofilií. K tomu byly použity anonymní nestandardizované rozhovory se 4 sestrami pracujícími na lůžkové části dětské hematoonkologie a dotazníky pro sestry a studenty nelékařských oborů. Dotazníkového šetření se účastnilo 12 sester a 49 studentů. Informace z dotazníků byly zpracovány do grafů. V praktické části této práce bylo zjištěno, jak probíhá spolupráce mezi zdravotnickým zařízením a rodinou dítěte s hemofilií, bylo poukázáno na důležitost profesionálního přístupu zdravotnického personálu zejména v prvních fázích setkání rodiny s chorobou a bylo zjištěno, že přístup zdravotnického personálu má vliv na přijímání této nemoci. Dále byly vytyčeny jednotlivá specifika v ošetřovatelské péči o dítě s hemofilií, přičemž za nejspecifičtější je považována práce s preparáty koagulačních faktorů, které slouží k léčbě této nemoci. Jedná se o práci ve smyslu ředění a následné nitrožilní aplikace preparátů, ale také edukace rodiny a hemofilika o této problematice. Cílená edukace v této oblasti přispívá ke zkvalitnění života hemofiliků a jejich rodin potupným přesunem do programu domácí péče. Výsledky této práce mohou přispět ke zkvalitnění ošetřovatelské péče u dětí s hemofilií. Praktickým výstupem je brožura, která je určena pro děti s hemofilií a může sloužit k výuce ředění preparátů koagulačních faktorů a následné samoaplikace.
Specific aspects of nursing care of a child with hemophilia.
Keywords: krvácivá choroba; vrozená koagulopatie; krvácení; faktor srážení; děti; Bleeding Disorder; Congenital coagulopathy; Bleeding; Clotting factor; Children