Rozvoj kompetence k řešení problémů při filozofování s dětmi - Hoffman, Ivo (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce představuje program Filozofie pro děti, a jeho schopnost rozvoje kompetence k řešení problémů. Nejdříve nám představí pojmy kompetence, klíčové kompetence, a jejich důležitost ve školním systému.Vliv pragmatické filozofie pro vznik pragmatické pedagogiky a později také programu Filozofie pro děti. Představí jednoho výrazného představitele pragmatické pedagogiky J. Deweye. Dále popisuje historii a charakteristiku Filozofie pro děti. Rozdíl mezi diskuzí a dialogem. Představí nám zakladatele tohoto programu M. Lipmana. V hlavní části se tato práce věnuje pojmu kritické, kreativní a angažované myšlení. Dále myšlenkovým dovednostem, které jsou nástrojem při řešení problémů. V závěrečné sebereflexi pedagoga jsou představeny některé nedostatky, kterých se autor dopustil jako facilitátor.
Developing competence to tackle the problems of philosophizing with children
Keywords: Pragmatická pedagogika; klíčové kompetence; kompetence k řešení problémů; dialog; Filozofie pro děti; filozofování s dětmi; kritické; kreativní; angažované myšlení; myšlenkové dovednosti; Pragmatism and progressive education; key competences; competence tackle the problems; dialogue; Philosophy for children; philosophizing with children; critical; creative; caring thinking; thinking skills