Spisovatelské memoáry na přelomu 19. a 20. století jako literární a historický pramen (na základě vybraných děl) - Lexová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se pokusí na základě vybraných děl zhodnotit literární memoáry jako estetický artefakt a historický dokument. Bude se jednat o následující tituly: Karolina Světlá: Upomínky (Osvěta, 1874), Z literárního soukromí (Ženské listy, 1880), Alois Jirásek: Z mých pamětí (1910), Eliška Krásnohorská: Co přinesla léta I, II (1928). V kompoziční výstavbě se práce zaměří na poměr fiktivnosti a historičnosti, na vztah pravdivosti a pravděpodobnosti. Zároveň bude sledovat, jak tito autoři zpětně hodnotili vlastní tvorbu v těchto pamětech. Práce rovněž srovná shody a rozdíly v tematickém zobrazení dobových problémů a tím přispěje k vymezení tvůrčích typů jednotlivých autorů, jak je chápe moderní literární historiografie.
Writing memoirs on the turn of the 19th and 20th century as a literary and historical source