Měření a vyhodnocení exploatačních a kvalitativních ukazatelů orby na konkrétním pozemku - Eibl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá historií výroby pluhů, popisem a použitím pluhu pro základní klasické zpracování půdy. Mechanické zpracování půdy, které půdu nakypřuje, rozdrobuje, obrací i mísí zaorávané materiály se zeminou, nazýváme orbou. Podmítka a orba, která je cílem této práce, se prováděla na určeném pozemku závěsným pluhem (přední část UPS, pětiradličná a dvouradličná vložka) a pluhem neseným (pětiradličným, dvouradličným). Porovnávaly se momentální exploatační a kvalitativní ukazatelé při práci pluhu v porovnatelných podmínkách.
Measurement and evaluation of exploitation and qualitative indicators of ploughing on the specific land
Keywords: pluh; historie pluhu; půda; zpracování půdy; podmítka; orba; vyhodnocení orby; plough; history of plough; soil; soil cultivation; stubble-tillage; ploughing; evaluation of ploughing