Občanské záložny v Telči 1867-1914 - Havlík, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá občanskými záložnami v Telči mezi léty 1867-1914. V práci je nejprve stručně nastíněn historický vývoj záložen v českých zemích, který je doplněn o popis norem, jež ve zkoumaném období upravovaly zakládání a správu záložen. Dále následuje charakteristika města Telč z hlediska správního začlenění, obyvatelstva, školství, kultury a hospodářství. Stěžejní kapitoly diplomové práce se jednotlivě věnují občanským záložnám v Telči, a to Vzájemné záložně, Úvěrní jednotě pro hospodářství, obchod a průmysl a Spořitelnímu ústavu, jsou v nich vedle historického vývoje zmíněných peněžních institucí představeny i jejich členské základny, finanční a veřejně prospěšné aktivity. Seznam použitých pramenů a literatury, seznam zkratek a přílohy, které obsahují hlavně jmenné seznamy členů ředitelství a výborů telčských záložen, jsou nedílnou součástí práce.
Credit unions in Telč 1867-1914
Keywords: Telč; záložny; družstevní peněžnictví; Vzájemná záložna v Telči; Úvěrní jednota pro hospodářství; obchod a průmysl v Telči; Spořitelní ústav v Telči; Telč; credit unions; cooperative banking; Mutual Credit Union in Telč; Credit Unity for Economy; Trade and Industry in Telč; Savings Institute in Telč