Židé v Hluboké nad Vltavou a jejich stavebně-historické památky - Tůma, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je věnována historii židovské komunity v Hluboké nad Vltavou a stavebně-historickým památkám touto komunitou vytvořených (synagogy, hřbitova). Úvod práce se zabývá vývojem židovské komunity ve městě od doby jejího příchodu až do zániku Židovské náboženské obce během druhé světové války v důsledku genocidy jejích členů prostřednictvím nacistických vyhlazovacích táborů. Nejobsáhlejší část práce popisuje okolnosti vzniku, existence a zániku židovského hřbitova a synagogy a zároveň hodnotí stavebně-historický vývoj těchto památek. K dokonalejšímu propojení historie, architektury a náboženských principů v rámci mého zkoumání jsou do práce, kromě rozboru výtvarných prvků a fotografické dokumentace, zařazeny nejzdařilejší epitafy a jejich překlady včetně několika hebrejských přepisů zařazených do příloh.
The Jews in Hluboka nad Vltavou and their architectural and historical monuments